NMBS

Levanto en NMBS: al 10 jaar een vruchtbare samenwerking

Al 10 jaar doet de NMBS beroep op Levanto voor onderhoud, bewaking en uitbating van de fietsenstallingen in grote stations zoals Antwerpen-Centraal en Berchem. “Het is een win-winsituatie”, zegt Marc Blockx van NMBS enthousiast.

Tegenwoordig houden de mensen van Levanto zich voor NMBS bezig met het fietsbeleid. De samenwerking begon nochtans op een andere manier. “In eerste instantie ging het om verschillende kleine opdrachtjes”, legt Blockx uit. “Ze deden allerlei klusjes voor ons, voornamelijk onderhoud. Na een tijd was Levanto uitgegroeid tot een grote speler wat betreft fietsbeleid. En daarom is ook ons partnership die richting uitgegaan.”

Fietsbeleid?

Het fietsbeleid, wat houdt dat nu juist in? “Dat gaat van fietsherstellingen tot het onderhoud van de fietsenparking”, doet Blockx uit de doeken. “Maar het gaat verder dan dat, ook de bewaking nemen ze voor een deel op zich. Dat doen ze door aanwezig én zichtbaar te zijn. Dat geeft een gevoel van veiligheid naar de reizigers toe. Door de taalbarrière is dat niet altijd even gemakkelijk, maar ze doen wel hun best. Ze verrichten heel nuttig werk.”

Geven en nemen

“De samenwerking verloopt dikwijls erg vlot”, aldus een tevreden Blockx. “Er komen vaak nieuwe mensen, maar de begeleiders leiden dat allemaal in goede banen. Dat zijn ongelooflijke kerels, die doen hun job prachtig.”

“Ook de reizigers waarderen het werk dat Levanto hier verricht. Als ze een platte band hebben, kunnen de mensen van Levanto helpen. Hun fiets is ook beter beschermd. Op maandagochtend vinden we hier wel 15 tot 20 doorgeknipte sloten op de grond. In het weekend is het fietspunt gesloten en is er dus minder controle. In de week zorgt de aanwezigheid van Levanto voor een veiligere fietsenstalling.”

“Een treinreiziger is niet altijd een gemakkelijke klant, maar die van Levanto gaan daar goed mee om. De samenwerking in Antwerpen is een echte voltreffer voor de NMBS!”

Meerwaarde

Ook het sociale aspect speelt mee. “Deze mensen willen vooruit in het leven. Wij, als NMBS, vinden dat een doelstelling waar we achter staan. Het geeft een goed gevoel om te weten dat we die mensen helpen om een kans te krijgen in de maatschappij.”

“Voor de NMBS is het natuurlijk ook financieel aantrekkelijk, wat zorgt voor een echte win-winsituatie. De prijs is acceptabel en we zijn sociaal geëngageerd. Dat kan alleen maar een meerwaarde zijn!”

Marc Blockx

Jonas Van himbeeck @APjournalistiek

Levanto hielp bij: 

Levanto helpt ook volgende klanten

 • AG VESPA
 • Antwerp International Airport
 • Logo district Berchem Antwerpen
 • De Lijn
 • Digipolis
 • Kasterlee
 • Gemeente Wijnegem
 • Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen
 • Lokale Politie Antwerpen
 • Stad Antwerpen
 • Zorgbedrijf Antwerpen