Na zijn scheiding leefde Ronald (48) negen jaar zonder identiteit. Twee jaar geleden had hij er genoeg van en ging hij aankloppen bij het OCMW. Zo belandde hij in het fietspunt van Berchem, uitgebaat door Levanto. “Ik ben enorm blij met de kansen die ik hier gekregen heb.”

Ronald belandde na de scheiding op straat en ging bij een vriend wonen zonder zich daar te  domiciliëren. “Geen identiteit hebben is enorm moeilijk. Je hebt geen recht op stempelgeld, je bent niet verzekerd en je kan niet naar de dokter. Ik heb ondervonden dat er niets mis is met naar het OCMW te stappen.”

Proefperiode

Ronald werkt al anderhalf jaar bij Levanto, eerst via het OCMW en sinds mei 2018 is hij begonnen aan zijn proefperiode als vaste medewerker van het fietspunt van Berchem. “Ik ben hier begonnen als toezichter, later heb ik fietstechnieken geleerd en kreeg ik de boekhouding toevertrouwd. Door die mix aan taken was ik zeer goed ingewerkt in het bedrijf.”

De geknipte job

Door rugproblemen was het voor Ronald moeilijk om zware jobs te doen. “Mijn werk hier biedt een perfecte afwisseling tussen ontspanning en inspanning. Terwijl ik de boekhouding doe, kan ik mijn rug laten rusten. Ik kan niet zomaar elke job doen dus het was niet vanzelfsprekend om werk te vinden. Ik ben heel blij dat Levanto besloten heeft om mij aan te nemen.”

Jasper De Spiegeleer @APjournalistiek