De opleiding Jongeren Actief in de ThuisZorg (JATZ) wordt al 3 jaar georganiseerd door Levanto en thuiszorg vleminckveld. Samen helpen ze jongeren zonder diploma aan de slag in de zorgsector. De opleiding trekt daarmee ten strijde tegen 2 actuele problemen: de vergrijzing in de zorgsector en kortgeschoolde jongeren zonder werk.

In 7 weken stomen ze de jongeren klaar voor het echte werk. En met succes, want meer dan 80% van de afgestudeerde cursisten vindt binnen de maand werk. Ook deze jongedames kregen zopas hun attest.

Adiza

Adiza (21)

“Ik heb lang in de horeca gewerkt, maar nu ik een kindje heb, ben ik toe aan iets nieuws. Jammer genoeg kan je zonder ervaring nergens terecht. Toen een vriendin me vertelde over de opleiding JATZ, hebben we ons samen ingeschreven.”

“Een goede zet, want ik heb heel veel bijgeleerd in die 7 weken. Niet alleen hoe je moet poetsen, maar ook hoe je omgaat met ouderdomsziektes zoals dementie. Ik hoop snel aan de slag te kunnen. Op mijn stageplek lieten ze alvast vallen dat ik mag terugkomen, dus ik zal er zeker solliciteren.”

Ülkü

Ülkü (26)

“Ik ben al een hele tijd op zoek naar werk, maar zonder diploma is dat moeilijk. Bovendien wordt het alsmaar moeilijker: werkgevers zien niet graag een lege periode op je cv. Ik hoop dat ze na deze opleiding zullen inzien dat ik wel degelijk kan en wil werken.”

“De zorgsector is echt mijn ding. Ik ben altijd al een zorgzaam type geweest, maar hier heb ik ontdekt hoeveel voldoening het geeft om mensen te helpen. En om mijn kansen op het werkveld nog te vergroten, ga ik in september naar de avondschool om mijn secundair diploma te behalen!”

Hayat

Hayat (28)

“In Nederland werkte ik in een woonzorgcentrum voor patiënten met Korsakov, een geheugenstoornis die vaak voorkomt bij alcoholici. Dat deed ik met veel liefde. Maar toen ik mijn Belgische man ontmoette, ben ik de nog grotere liefde gevolgd (lacht).”

“Ondanks mijn ervaring in de zorgsector kon ik hier niet aan de slag, omdat mijn Nederlands diploma niet geldig is. Nu wil ik opnieuw gaan studeren om verpleegster of zorgkundige te worden. Het is en blijft mijn passie. En je kan altijd bijleren!”

Enya

Enya (20)

“Ik werkte met veel plezier in de verkoop. Maar door mijn tattoos werd ik meestal geweigerd. Hier heb je die vooroordelen niet. Bovendien vind ik de opleiding heel interessant. Het is meer dan poetsen, je leert ook veel over ouderen en ouderdomsziektes.”

“Het liefst wil ik werken bij het zorgbedrijf waar ik mijn stage deed. Maar wat ik het tofste vond? Al die nieuwe vriendinnen die ik hier heb gemaakt. Ik hoop hen snel terug te zien!”

Fatou

Fatou (28)

“Ik woon nu al 8 jaar in België. Maar wie hier niet geboren is, vindt moeilijk werk. Omdat ik al lang iets in de zorg wou doen, schreef ik me in voor de opleiding JATZ. Ik raad het iedereen aan, want in de thuiszorg help je mensen zodat ze langer thuis kunnen wonen.”

“Het is een mooi beroep, dat ik met hart en ziel wil doen. Ik ben geboren om te zorgen, zo heb ik altijd voor mijn oma gezorgd. Thuiszorg: dat is dus echt iets voor mij.”

Jongeren Actief in de ThuisZorg wordt mede mogelijk gemaakt door de VDAB en ESF.

Jozefien Wouters @APjournalistiek