Levanto en thuiszorg vleminckveld maakten van de opleiding Jongeren Actief in de ThuisZorg (JATZ) een groot succes. Momenteel kunnen enkel jongeren uit Antwerpen zich inschrijven voor de gratis opleiding, maar de vraag naar uitbreiding is groot. “Er is belangstelling vanuit heel Vlaanderen.”

JATZ is een project dat jongeren aan het werk zet in de thuiszorg. “De focus ligt op jongeren zonder het juiste diploma”, vertelt Carry Van Middel, stafmedewerker bij de VDAB Antwerpen en voorzitter van de sectorale stuurgroep Diensten aan Personen en Bedrijven. “Levanto heeft samen met thuiszorg vleminckveld het project op poten gezet. Financiële steun kregen ze daarvoor van de stad Antwerpen en de provincie Antwerpen. Ook de VDAB was vanaf het begin betrokken bij het project.”

VDAB Jatz Carry Van Middel

Maatschappelijke nood

Toen het project uit zijn proeffase groeide, was er interesse om er een reguliere opleiding van te maken. “We vinden dat JATZ tegemoet komt aan de noden van de arbeidsmarkt”, zegt Carry. “Enerzijds zijn er veel openstaande vacatures bij poetsen in de zorg. Anderzijds is er een groep jonge, kortgeschoolden die we aan de slag moeten krijgen. JATZ beantwoordt op verschillende manieren uitdagingen. Hier werkt de VDAB graag aan mee.”

“Er is maatschappelijke nood aan zo iets als JATZ. Zowel aan de kant van de jongeren als aan de kant van diegenen die hulp nodig hebben. Levanto en thuiszorg vleminckveld speelden met hun opleiding positief in op die maatschappelijke nood. Levanto is heel creatief in het ontwikkelen van nieuwe technieken die ingezet kunnen worden op de arbeidsmarkt.”

Uitbreiding

JATZ heeft nog veel potentieel. “Er is belangstelling vanuit heel Vlaanderen om de opleiding uit te breiden”, zegt Carry. “Het concept van JATZ is bekend en ondertussen is er ook een draaiboek opgesteld door Levanto. Vooral andere grootsteden hebben interesse omdat zij dezelfde uitdagingen aangaan als Antwerpen. Het hele plaatje zoekt nog financiering, partners en capaciteit.”

De opleiding in een notendop

De opleiding is volledig gratis en duurt 6 weken: 4 weken professioneel schoonmaken en kennismaken met thuiszorg en 2 weken stage. “Ze krijgen veel theorie maar ook een stukje attitudetraining”, legt Carry uit. “De jongeren komen vaak bij ouderen en/of zorgbehoevenden. Tijdens de opleiding leren ze omgaan met deze mensen.”

Jana Van himbeeck @APjournalistiek