Al twee jaar biedt de opleiding Jongeren Actief in de ThuisZorg (JATZ) jongeren zonder diploma de kans op een degelijke opleiding en werkkansen in de thuiszorg. Levanto en thuiszorg vleminckveld bundelden hun krachten en maakten, met steun van de stad Antwerpen en Provincie Antwerpen, van de opleiding een groot succes. “Van de 14 jongeren die begonnen zijn aan de opleiding, zijn er 12 effectief aan de slag in de zorgsector”, zegt Git Van den Borne, medewerker sociale economie bij thuiszorg vleminckveld en coördinator van de opleiding.

Eén op vier jongeren is werkzoekend

Werkloosheid bij jongeren in Antwerpen is al lang een probleem. Maar liefst één op de vier jongeren is werkzoekend. In januari 2014 beslisten Levanto en thuiszorg vleminckveld om daar iets aan te doen. “We wilden al langer een opleiding lanceren omdat mensen die werken in de thuiszorg vaak niet voldoende scholing hebben gehad. Met de steun van de stad Antwerpen hebben we dat project kunnen realiseren”, legt Git uit.

De stad Antwerpen en de Provincie Antwerpen zette samen met de VDAB en het OCMW haar schouders onder het project. “We vinden het belangrijk dat bedrijven zich willen engageren om jongeren op te leiden, maar het is nog belangrijker dat die jongeren daarna mogelijkheden krijgen op de werkvloer”, zegt Terry Van Doosselaere van de stad Antwerpen. “Op die manier ondersteunen we bedrijven die hun vacatures niet ingevuld krijgen. Én lanceren we de jongeren die moeilijk aan een job geraken op de arbeidsmarkt.”

Poster JATZ

De opleiding in een notendop

De jongeren krijgen begeleiding van twee coaches. “Die bieden de jongeren ondersteuning. Ze leren hen hoe ze zich moeten gedragen op de werkvloer, hoe ze omgaan met collega’s en ze helpen hen ook bij moeilijkheden”, zegt Git. “Het voordeel van Levanto is dat ze in nauw contact staan met de jongeren”, vult Terry aan. “De jongeren zijn bij Levanto in begeleiding en worden heel persoonlijk benaderd. Omdat ze dagelijks contact hebben met de jongeren, weet Levanto hen ook aan het juiste bedrijf te linken.”

Veel belangstelling én succes

De VDAB speelt een belangrijke rol binnen de opleiding. Hoewel de VDAB de opleiding niet financiert, biedt hij wel ondersteuning. “Vóór jongeren aan de opleiding beginnen, doet de VDAB een screening. Enkel mensen die echt interesse hebben in de zorgsector komen in aanmerking om de opleiding te volgen”, verduidelijkt Git. Ondanks de screenings, kunnen niet alle jongeren starten met de opleiding. “Bij de vorige lichting hadden we een 80-tal kandidaten, maar er kunnen er maximum 15  in de opleiding terecht.”

De opleiding werpt in de praktijk ook duidelijk haar vruchten af. Git: “Van de 14 jongeren die de opleiding hebben gevolgd, zijn er 12 in de zorgsector aan de slag. Bij vleminckveld hebben we 4 jongeren aangeworven.”

Toekomstplannen

Er is veel vraag naar uitbreiding, maar dat is momenteel nog toekomstmuziek. “In Mechelen en Turnhout willen ze graag een gelijkaardige opleiding opstarten”, vertelt Terry. “Zij zien het succes hier in Antwerpen en willen hun openstaande vacatures ook invullen. We willen uitbreiden, ook naar andere regio’s, maar het plaatje moet natuurlijk gefinancierd kunnen worden.”

Selfie JATZ

Savannah Geluykens @APjournalistiek