In de schrijnwerkerij van Levanto kunnen jongeren creatief aan de slag met hout. In opdracht van verschillende bedrijven maken ze tafels, barkrukken, stoelen,… Ook Dean (22) vond anderhalf jaar geleden zijn weg naar de schrijnwerkerij. “Jongeren kunnen hier op een toffe en degelijke manier veel bijleren over houtbewerking.”

In de schrijnwerkerij werken jongeren die moeilijkheden ondervinden op de arbeidsmarkt. “Aangezien ik niet makkelijk aan werk raakte, heeft mijn school me geadviseerd om bij Levanto te solliciteren”, legt Dean uit. “Ik had niet veel ervaring, maar dat is hier geen probleem. Ik kon meteen aan de slag.”

Dean werkt bij het houtatelier

Meer dan houtbewerking

Maar de jongeren doen meer dan enkel hout bewerken. Ze ondersteunen elkaar en leren elke keer iets bij van hun collega’s. Dean begeleidt jongeren die net starten in de schrijnwerkerij. “Ik ben een voorbeeld voor jongeren die hier net beginnen. Hen begeleiden vind ik zeer fijn. Als ze problemen hebben of als ze een babbel willen doen, kunnen ze bij mij terecht.”

De jongeren worden bij Levanto op een positieve manier op hun verbeterpunten gewezen. “Jongeren die hier beginnen, kennen niks of heel weinig van houtbewerking. Als ze fouten maken, gaan de begeleiders daar heel positief mee om. In plaats van negatieve commentaar te geven, krijgen ze opbouwende feedback”, zegt Dean.

Bocadero

Verschillende grote bedrijven hebben al beroep gedaan op de schrijnwerkerij van Levanto. Voor Bocadero mochten de jongeren de meubels van de zomerbar maken. “Alle zitbanken, tafels en loungestoelen zijn van onze hand”, vertelt Dean enthousiast. “Tijdens dat project had iedereen zijn eigen taak, maar we moesten de opdracht wel samen voltooien. Iemand zaagde het hout, iemand anders schroefde het vast, ... Het was een echt teamgebeuren.”

Dean raadt jongeren die moeilijk werk vinden en geïnteresseerd zijn in houtbewerking zeker aan om langs te gaan bij de schrijnwerkerij. “Als je op zoek bent naar ervaring en je wil die op een leuke en grondige manier opdoen, dan ben je bij de schrijnwerkerij aan het juiste adres. Het is hier heel leuk werken, maar ook zeer leerrijk.”

Savannah Geluykens @APjournalistiek