Binnen arbeidszorg van Levanto voelt iedereen zich meteen thuis. Mensen die niet in het gewone werkleven terechtkunnen, werken hier op hun eigen tempo. Binnen arbeidszorg krijgen ze de kans om hun talenten te ontwikkelen: van koken tot creatieve houtwerkjes maken. Begeleider Michael stoomt zijn team klaar om door te stromen naar het aangepaste werkcircuit. Wat betekent Levanto voor de werknemers van arbeidszorg?

Filip: “Door Levanto sta ik positiever in het leven”

In zijn vorige carrière werkte Filip (45) in hoogspanningscabines. De job bracht te veel stress met zich mee en Filip kreeg meerdere burn-outs. Vitaminespuiten en -kuren: niets hielp hem om zijn vorig leven weer op te pikken. Tot hij Levanto leerde kennen. “In de keuken van Levanto kan ik mijn creativiteit weer de vrije loop laten.”

“Ik heb altijd graag gekookt. In de keuken van Levanto krijg ik enorm veel vrijheid. Ik kook dingen die ik thuis nooit zou klaarmaken, zoals vegan repen. Binnenkort krijgen we een nieuwe keuken, dan kan ik mijn kookkunsten nog meer ontwikkelen.”

“Ik ben verantwoordelijke in de keuken. Dat brengt soms ook stress met zich mee, maar ik probeer dan rustig te blijven. Vroeg of laat hoop ik om mijn vorig leven terug op te pikken.”

“Zonder Levanto zat ik nu nog thuis in mijn zetel. Het helpt mij om terug onder de mensen te komen. Toen ik hier vorig jaar begon te werken, moest ik naar mijn woorden zoeken. Nu maak ik geregeld een praatje met collega’s.”

Wesley: “Door Levanto vond ik de goesting om terug te gaan werken”

Wesley (30) heeft het moeilijk om met andere mensen samen te werken. Werken werd al snel een sleur. Levanto bracht daar verandering in. Hier kan Wesley eindelijk terug zichzelf zijn. Met de nodige humor entertaint hij maar al te graag zijn collega’s van arbeidszorg. “Het zijn meer dan collega’s, het zijn echte vrienden.”

“In het begin had ik het erg moeilijk om mijn plek binnen Levanto te vinden. Een collega zag het en kwam naar mij toe. Hij heeft me moed gegeven om ervoor te gaan waardoor ik me niet langer een buitenbeentje voelde. Mijn baas is echt een groot voorbeeld voor mij, zo vind je er geen twee. Ik kan alles tegen hem zeggen: zowel mopjes als serieuze zaken. Hij staat altijd klaar om mij te helpen.”

“Binnen Levanto kan ik mijn talenten tonen. Ik ben een echte allrounder en help waar ik kan: van vloerbekleding snijden tot dingen in elkaar steken. Toch hoop ik om uiteindelijk door te stromen naar het normale werkcircuit, liefst een zware job in een recyclagepark bijvoorbeeld. Levanto speelt daar ook een belangrijke rol. Het motiveert mij om terug te gaan voor een job.”

Cindy: “Door Levanto bekijk ik de toekomst weer positief”

6 jaar geleden gaf Cindy (40) haar job bij de groendienst noodgedwongen op. Ze raakt snel gestresseerd waardoor haar spieren in de rechterschouder verkrampen. Via de VDAB ontdekte ze een nieuwe start bij Levanto. “Bij Levanto heb je voordelen die je niet vindt bij een gewone job.”

“Ik ben niet stressbestendig en mijn lichaam zit vol met spanningen. Onder druk werken is geen optie. Mijn spieren verkrampen bij elk beetje stress. Gelukkig kreeg ik bij Levanto een nieuwe kans. Hier werk ik halve dagen, ik doe de vloerbekleding, de vernis en eenvoudige klusjes. Het werk is een bezigheidstherapie, anders zit ik thuis toch maar te piekeren. De begeleiding bij Levanto biedt ook een houvast. Bij vragen kan ik altijd bij Michael terecht. ”

“Ik zie een positieve toekomst. Na 1 jaar werken bij Levanto wil ik doorstromen naar een betaalde job. Nu heb ik tijd nodig om mijn nieuwe leven op een rijtje te zetten. Wat ik precies wil doen, weet ik niet, maar ik ga niet terug naar de groendienst. Dat is te zwaar voor mij.”

Jean: “Levanto gaf me terug hoop”

Jean (55) begon op zijn 14 te werken als elektricien. Bij een arbeidsongeval viel hij met zijn rug tegen een muur. Zijn staartbeentje werd op de verkeerde plaats geraakt waardoor hij niet langer kon werken. Levanto gaf Jean 2 jaar geleden een unieke kans. “Ik probeer elke dag iets bij te dragen aan de maatschappij.”

“Na mijn arbeidsongeval had ik in de derde week al alle hoop opgeven. Zelfs de afwas was te vermoeiend. Ik solliciteerde elke dag, maar werkgevers haakten af als ze over mijn rugproblemen hoorden. De VDAB stuurde mij door naar de Arbeidszorg, en hier ben ik nog altijd. Binnen Levanto krijg ik veel vrijheid. Ik werk voornamelijk met hout. Van de begeleiders krijg ik veel vertrouwen. Zo mag ik anderen helpen en houd ik een oogje in het zeil. Als er iets gebeurt, meld ik dat meteen.”

“Op mijn oude dag leer ik nog nieuwe zaken bij. Ik doe ook recepties. We maken dan ’s middags hapjes en delen die ’s avonds uit op feestjes. Op mijn eerste receptie was er 800 man. Een spannende ervaring, maar enorm leuk.”

Stien Reyntjens @APjournalistiek