"Door mensen voor te bereiden op de arbeidsmarkt hebben we een directe, positieve invloed op hun leven. Dat maakt het voor mij de moeite waard." Raf Croes (45) werkt al 21 jaar bij Levanto en is verantwoordelijk voor de opleidingen. Daarnaast is hij instructeur in de bouwopleiding.

Levanto biedt opleidingen aan om mensen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Het organiseert ook oriënterende opleidingen of 'baden'. "Ik ben daar enorm voorstander van”, zegt Raf. “We laten mensen tijdens een korte periode intensief kennismaken met een specifiek vak. Zo kunnen ze achteraf de juiste keuze maken om al dan niet aan de echte opleiding te beginnen.”

Een groot deel van de mensen die bij Levanto aan een opleiding starten, zijn anderstalig, vertelt Raf. “Opleidingen in de bouw doen we al erg lang, het zit Levanto in de genen. De VDAB doet dit al voor Nederlandstaligen, maar voor anderstaligen bestond het niet. Toen wij daar lang geleden mee begonnen, ben ik er met veel plezier mee ingestapt.

Opleiden en begeleiden

Raf studeerde af in de bouw. Hij volgde geen sociale opleiding en had geen ervaring als instructeur, maar mensen iets aanleren zit hem in de vingers. "Je creëert een band, en het is prachtig om ze dag na dag te zien groeien. Dat klinkt wat melig, maar mensen leren hier echt de nodige bekwaamheden om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten."

Werken als instructeur bij Levanto is opleiden, maar ook begeleiden, benadrukt Raf. "Instructeurs hebben een dubbele functie. We leren de mensen niet enkel een vak, we werken ook aan taal en attitude. Op de eerste plaats ben je een vakman die mensen opleidt, maar je moet ook sociaal sterk in je schoenen staan. Je werkt namelijk met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en vaak nog volop Nederlands leren. Maar die uitdaging maakt het net de moeite.”

Jef Van Cleyenbreugel @APjournalistiek