Als je als nieuwe Belg bij Levanto een bouwbad volgt zitten lessen Nederlands mee in het standaardpakket. Bouwbad? Dat zijn 5 oriënterende weken waarin je allerlei bouwberoepen uitprobeert. Daarmee biedt Levanto naast een technische oriëntatie, ook op taalvaardig vlak een meerwaarde aan de cursisten. Duik mee in de verhalen van Dani, Nidal, Merveille en Junior.

Dani Loulou, 35 jaar, Syrië

“5 jaar lang woonde ik zonder officiële papieren in België. Daardoor kon ik nog geen lessen Nederlands volgen. Sinds 3 jaar zijn mijn papieren in orde en ben ik volop bezig met de taal te leren. Je hebt de taal van het land waar je woont voor alles nodig. Om te praten met je baas op het werk, maar ook op straat om contact te maken met anderen. Het is dus superbelangrijk.”

“Toen ik 8 jaar geleden naar België kwam, kon ik niet lezen en schrijven. In Syrië ben ik nooit naar school geweest. Nu gaat vooral het lezen al vlotter. Nederlands spreken blijft best moeilijk. Bij Levanto vind ik vooral de lessen technisch Nederlands interessant, want dat heb je nodig als je in de bouw wil werken. Mijn medecursisten hier bij Levanto zijn echte vrienden geworden. Het is moeilijk om een nieuwe taal te leren, maar we moedigen elkaar aan.”

Nidal, 25 jaar, Palestina

“Ongeveer 3 jaar geleden kwam ik in België wonen. Ik had al snel door dat je zonder een basisniveau Nederlands moeilijk functioneert in de maatschappij. Ik zou graag een gesprek kunnen aangaan met iedereen. Zodat ik sociaal kan zijn met collega’s, maar even goed met mensen op straat.”

“Ik vind Nederlands een hele moeilijke taal om te schrijven. Maar praten vind ik nu al leuk. Als je elke dag een paar uur les krijgt, dan boek je echt vooruitgang. Daar doe ik het voor.”

Merveille Malongi, 24 jaar, Congo

“Ik woon in Antwerpen, dus is het logisch dat ik de Nederlandse taal moet spreken. Na 3 jaar in België, merk ik dat het een heel moeilijke taal is. Frans spreek ik wel. Daar kan ik gelukkig ook al een beetje mee weg, aangezien het hier ook een officiële taal is.”

“Veel van mijn vrienden praten Nederlands en dat is goed. Je leert veel door gewoon gesprekken te volgen, maar je moet natuurlijk ook zelf meepraten. Zo leer je het meest. Ik moet nog veel oefenen, maar ga ook na deze opleiding Nederlandse les blijven volgen.”

Junior Akwasi, 33 jaar, Ghana

“Als ik hier wil werken in de bouw, dan moet ik Nederlands praten. Hoe kan ik anders de instructies van mijn leidinggevende volgen? Samenwerken met collega’s is ook niet leuk als je elkaar niet begrijpt. Twee keer per week ga ik ’s avonds naar Open School voor extra lessen Nederlands. Dat blijf ik doen tot ik het echt goed kan.”

“Ik ben bijna 4 jaar in het land en eigenlijk valt het best mee om de taal te leren. Al zijn sommige onderdelen wel moeilijk. Schrijven blijft een uitdaging. De lessen bij Levanto vind ik heel leuk. Ik laat graag mensen lachen en maak dus veel grapjes tijdens de les. Zo blijft het voor iedereen een beetje luchtig. Elke dag leer ik hier nieuwe woorden. Soms zit mijn hoofd vol, maar herhaling zorgt ervoor dat ik veel bijleer.”

Toni Claessens @APjournalistiek