“Goeiedag, de energiesnoeiers voor een gratis energiescan.” Zo bellen de energiesnoeiers van Levanto elke dag bij de mensen aan. In opdracht van stad Antwerpen helpen ze inwoners met allerlei tips and tricks te besparen op hun energiekost.

Energie besparen is een win-winsituatie. Niet enkel voor het milieu, ook voor je portemonnee. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om iets te doen aan hoge energiefacturen. Mensen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen een gratis energiescan aanvragen. De energiesnoeiers kijken wat er verbeterd kan worden aan de woning en aan het gedag van de bewoners om minder te verbruiken.

Bert Baes helpt al jaren het energieverbruik van mensen te verminderen en leert nieuwe energiesnoeiers de kneepjes van het vak. “Sinds 2008 voerden we al meer dan 25.000 scans uit in Antwerpen”, vertelt Bert trots. “Mensen kunnen al snel enkele honderden euro’s per jaar uitsparen als ze weten waarop ze moeten letten. Waarom zou je betalen voor energie die je niet nodig hebt?”

De energiesnoeiers hebben elke dag minstens 4 afspraken om een energiescan uit te voeren. Next up is Zhvet Zoya. Zhvet verhuisde net naar een sociale woning in Deurne en maakte een afspraak om te kijken hoe ze op energie kan besparen in haar nieuw appartementje. Bert kijkt alles na. “Je hebt al veel energiebesparende lampen zie ik. Dat is heel goed. Ik zal je er nog extra geven om je oude gloeilampen te vervangen.”

Bert controleert aandachtig de verwarming. “Je radiatoren hangen tegen een buitenmuur, daardoor gaat er heel veel warmte verloren. Ik bezorg je een reflecterende folie waardoor de warmte terug in de kamer gestuurd wordt.” Zhet maakt zich duidelijk een beetje zorgen. “Daar moet ik toch voor betalen? Dat kan toch niet allemaal gratis zijn?” “Ook al wil je me niet geloven, je krijgt zeker geen factuur van ons”, stelt Bert haar gerust. “Al onze hulp is gratis.”

5 tips van de energiesnoeiers

  1. Elektrische toestellen in stand-by modus verbruiken nog steeds energie, gebruik daarom een stekkerdoos met schakelaar om ze gemakkelijk elke nacht uit te schakelen.
  2. Zet voor je gaat slapen de verwarming al uit, de warmte blijft zeker nog een uur hangen.
  3. In het stookseizoen kan je beter 10 minuutjes de ramen wijd tegenover elkaar openzetten dan één raam uren open te laten staan, zo verspil je minder energie.
  4. Vervang oude lampen door energiebesparende lampen met minstens een A-label.
  5. Verander naar een voordelige energieleverancier. Bijvoorbeeld de provincie Antwerpen organiseer jaarlijks een groepsaankoop.

Energiesnoeier Levanto

Emmie Malfliet @APjournalistiek